tiistai 9. kesäkuuta 2015

James Horner - Commando Theme 1985



Yhdysvaltalainen James Horner (s. 1953) opiskeli musiikkia Kalifornian yliopistossa ja Lontoon Royal College of Musicissa. Elokuvasäveltäjäuransa alussa hän teki musiikkia paha- tai halpamaineisen Roger Cormannin tuotannoissa.

Musiikit ö-luokan tuotannossa 'Vaarojen planeetta' tai 'Krull' saivat vastapainoksi jo kasarin alussa menestyselokuvan '48 tuntia' ja miksei myös Helsingissä kuvatun 'Gorkin puiston'. Kyseenalaisista elokuvista huolimatta Hornerin ura lähti nousukiitoon ja hänen musiikkiaan kuullaan yllättävän monessa 80-90-luvun chartbustersissa, kuuluismpana varmasti se Titanicin soundtrack.

Tässä taidonnäyte 80-luvun puolenvälin Commando-elokuvasta, joka on monella tapaa aikansa lajityypin valioyksilö. Elokuvassa steelrummut/synasteelrummut soivat useammassakin kohtaa sijoittaen toiminnan Karibianmeren saarelle. Samat melodiset kilkutukset noukittiin sitten Hubbardin c-64 peli Commandon musiikkiraidalle ja vuosikymmen myöhemmin mainioon Jagged Alliance-pelisarjaan. Musiikki antaa hyvän taustan one-linereita viljelevään toimintapläjäykseen, jossa Arnold Schwarzenegger knoppitiedon mukaan surmaa 88 elokuvan 110 kuolleesta hahmosta.

Ei kommentteja: